top of page

Історія пані Лесі з Вінниці

27 листопада 2023

Пані Леся звернулася в Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології з останньою надією. Жінка два роки ходила по лікарях у пошуках того, хто зможе встановити їй правильний діагноз та вилікувати. А коли врешті їй діагностували мальформацію Кіарі та встановили, що симптоми провокує саме вона, нейрохірург у приватній клініці сказав, що в жінки високі шанси опинитися після операції в кріслі колісному. Леся звернулася до нейрохірургів ОКЦНН. А що було далі – читайте в публікації.


«Я сама з Вінниці і перший час лікувалася там. Діагноз аномалія Кіарі мені встановили у 2021 році, але, на жаль, лікарі не звернули на це увагу і лікували зовсім інше. За цей час мені ставало гірше, почало віднімати праву сторону, було оніміння обличчя, воно дуже пекло. В один момент я прокинулася з нестачею голосу. Через місяць була майже без голосу – думала, що це через стрес, але ситуація ставала тільки гіршою. На новому МРТ виявилося, що на фоні аномалії Кіарі є гідромієлічна кіста у спинному мозку. На першій консультації нейрохірурга в приватній клініці Києва мені назвали захмарну суму, сказали, що висока імовірність не ходити після операції і загалом по-хамськи повелися. А тут, в Ужгороді, я зрозуміла, що звідси не хочу йти і лікуватимусь тільки тут – я відчувала спокій та впевненість, що мені допоможуть. Тут таке ставлення до пацієнта, від цих людей іде тепло, мені є з чим порівняти. Я дуже вдячна своїм лікарям – Володимиру Івановичу Смоланці, Володимиру Володимировичу Смоланці та Олександру Олександровичу Яртиму».


З ліва на право: Олександр Яртим, Леся Ясенюк та Володимир Смоланка (мол.)

Лікар пані Лесі нейрохірург Володимир Смоланка (мол.) пояснює: «Мальформація Кіарі – це доволі рідкісна патологія, яка трапляється в 1 на 1000 людей. Іноді вона протікає асимптомно і не потребує лікування. При мальформації Кіарі мигдалики мозочка опускаються нижче рівня великого потиличного отвору, стискають довгастий мозок і його перехід у спинний і викликає порушення циркуляції спинномозкової рідини. Це проявляється симптомним комплексом із головних болей, болю у шиї та потилиці, а також у разі виникнення гідромієлічної кісти спинного мозку може проявлятися онімінням, слабкістю в руках, порушенням ковтання, спастикою, головокружінням, проблемами із координацією рухів, двоїнням в очах, іноді порушенням дихання під час сну, змінами голосу. Всі симптоми, крім головних болей, пов’язані з гідромієлічною кістою спинного мозку, яка порушує його функцію. Сам анатомічний факт опущення мигдаликів може не потребувати хірургічного лікування, але коли є ознаки кісти, то це показ до операції. Суть операції у тому, щоб створити більше простору для мигдаликів мозочка і відновити циркуляцію ліквору. Симптоми минуть, а ризики втратити можливість пересуватися близькі до нуля».


Хірургічне втручання пройшло успішно і вже наступного дня пацієнтка відчула покращення:


«У мене був ком в горлі і кашель – це минуло одразу після операції, в мене працюють руки, на другий день після хірургії я вже ходила. Лікар каже, що голос відновлюватиметься пів року-рік».


Володимир Смоланка пояснює, що протягом 6-12 місяців після операції гідромієлічна кіста пані Лесі зменшиться і симптоми поступово зникнуть.


Пацієнтка залишилася задоволена не лише результатами лікування, а й умовами Нейроцентру: «Я дуже дивуюся, що у державній лікарні можуть бути такі умови, як у вас – хороші палати, душові, телевізори, смачна їжа в індивідуальному пакуванні. Дуже рекомендую вашу лікарню – я прийшла сюди по відгуках і тепер сама рекомендуватиму іншим».

Щоб записатися на консультацію нейрохірургів ОКЦНН, телефонуйте за номерами: +38 (067) 521 60 72 або +38 (063) 866 38 68.

Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології


Останні пости

Дивитися всі

Комунальне некомерційне підприємство "Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології" Закарпатської обласної ради

+38 (067) 521 60 72

+38 (063) 866 38 68

  • Facebook
  • Instagram

вулиця Капушанська, 24, Ужгород, Закарпатська область, Україна, 88000

пухлини головно мозку​​

©2022-2023 від ОКЦНН

bottom of page