top of page

Вперше за межами Києва вживили пацієнтам електроди для глибинної стимуляції головного мозку

06 квітня 2024



У Центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді нейрохірург зі США спільно з вітчизняними медиками провели унікальне оперативні втручання, вжививши у мозок пацієнтів електроди.


Навчити ужгородських нейрохірургів встановлювати електроди приїхав американський нейрохірург доктор Роберт Ґудман. Колега допоміг провести перші втручання та пояснив, як їх виконувати із найбільшою користю для пацієнта.



Такі операції показані пацієнтам із невиліковними та рідкісними захворюваннями: хворобою Паркінсона, епілепсією, дистонією.


«Дистонія — це руховий розлад, коли з'являються мимовільні рухи, що формують неправильну поставу, викручування в руці, нозі, шиї, людина втрачає можливість сидіти, часто ковтати» — пояснює неврологиня Катерина Карпінська.



Електрод посилатиме у мозок сигнал, який стимулюватиме припинення тремору, викривлення шиї чи кінцівки тощо. Це дозволить пацієнтам жити нормальним життям і головне самостійно себе обслуговувати.


«Такі операції виконуються у два етапи: перший етап це імплантація самого електрода, наступним етапом є встановлення підшкірно батареї і стимулятора. Далі спеціальний програматор налаштуємо під кожного індивідуального пацієнта», — розповідає нейрохірург Володимир Смоланка (мол.).




Фото: Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології

Відео: 21 Ужгород

87 переглядів0 коментарів
bottom of page