top of page

На межі фантастики. Прокинутися серед операції…


Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології, що в Ужгороді - унікальний медичний заклад. Тут почали робити оперативні втручання на головному мозку без розтину черепа за участі отоларингологів. Операції з приводу епілепсії. А також оперативні втручання на головному мозку з пробудженням посеред операції, щоби забезпечити збереження функцій рухів та мови під час видалення пухлин.


Показники інтенсивності та якості лікування в центрі нейрохірургії та неврології (ОКЦНН) дорівнюють зарубіжним стандартам. Завдяки чому вдалося досягти такий високий рівень медичної допомоги? Чи складно потрапити сюди на лікування? Як допомагають ВПО? «Громада» побувала в ужгородському обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології під час престуру, що організував Харківський пресклуб.

ОКЦНН став центром лікування інсультів в Закарпатській області

- Ми займаємося захворюваннями нервової системи, як хірургічним так і консервативним шляхом, – знайомить з Обласним клінічним центром нейрохірургії та неврології його директор Андрій Смоланка, кандидат медичних наук, доцент кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії Ужгородського національного університету. - Це два напрямки, якими ми займалися від самого початку заснування центру.

А починаючи з 2020 року, у рамках медичної реформи у центрі вже самі визначають напрямки розвитку, які вважають пріоритетними. Так, додалося чимало нових медичних послуг. Зокрема, реабілітація. В тому числі військових.

- Ми суттєво розширили неврологічну службу – зараз ми є провідним центром лікування інсультів в Закарпатській області, - продовжує Андрій Смоланка. - Щодо до нейрохірургічної складової, ми у цій царині завжди були відомі. Ми проводимо досить багато оперативних втручань порівняно з такими ж центрами, розташованими в інших областях України - 1200-1300 нейрохірургічних операцій на рік.

Фото: Оксана Йоханнессон

Для порівняння: у 2020 році в ОКЦНН проводили близько 800 операцій і було 1400 пролікованих випадків. Зараз показники зросли більш ніж удвічі.

- З нових напрямків, які ми розвиваємо з 2020 року – це ЛОР-операції, - зазначає Андрій Смоланка. - У нас активно оперують лікарі-отоларингологи. Вони проводять близько 700 втручань на рік.

Загалом у центрі нейрохірургії та неврології проводять близько двох тисяч складних оперативних втручань і близько чотирьох тисяч пролікованих випадків на рік.

- Це стало можливим завдяки злагодженій роботі нашої команди, - пояснює директор. - Ми суттєво зменшили строк перебування хворого у лікарні. Якщо раніше, так званий, ліжко-день становив 12 днів, сьогодні 4-5 дні. Тут враховуються нейрохірургічні пацієнти і пацієнти з інсультами. Це насправді важкі хворі. Ми досягли цього завдяки високій інтенсивності та якості лікування.

Фінансування завдяки медреформі зросло у п’ять разів

У 2019 році, коли фінансування відбувалося централізовано за медичною субвенцією і розподілялося на ліжко, центр отримував 1,6 мільйона гривень на місяць. Зараз – 8,5 мільйона гривень на місяць. Це – кошти НСЗУ.

- За рахунок цього нам вдалося значно розширитись, залучити нових фахівців і створити пакет нових послуг, - зазначає Андрій Смоланка. - Відповідно до цього зростає і фінансування. Окрім цього, нам вдалося залучити капітальні інвестиції, що дуже важливо для розвитку. В цьому році введено новий корпус, де є абсолютно новий операційний блок – три нові операційні з найсучаснішим обладнанням, яке лише сьогодні може бути. Встановлено також найсучасніший ангіограф, який дозволяє нам виконувати втручання при гострих мозкових інсультах.


Фото авторки.

- Крім того, у новому корпусі розміщений зал фізичної реабілітації, який так само обладнаний найсучаснішим обладнанням, яке ми отримали у співпраці з благодійними організаціями.

Видалення пухлини головного мозку з пробудженням під час операції

- Завдяки тому, що у нас є великий досвід у нейрохірургії, нам вдається виконувати втручання з мінімальною кількістю ускладнень, що забезпечується наявністю найсучаснішого обладнання. На даний момент наше операційне обладнання - на рівні стандартів європейських і світових, - ділиться директор. - Ми маємо три операційні, кожна з яким обладнана сучасним операційним мікроскопом. Крім того, у нас є нейронавігаційна система - таке обладнання мають лише декілька клінік в Україні, які можна перелічити на пальцях однієї руки.

Нейронавігація - це складний комп’ютерний прилад, що дозволяє з точністю до 1 мм встановлювати положення хірургічних інструментів в голові пацієнта під час операції. Навігаційні технології дозволяють точно потрапити в необхідну ділянку при видаленні невеликих пухлин головного мозку, уникати контакту хірургічних інструментів з важливими анатомічними структурами з метою попередження їх пошкоджень.

У центрі нейрохірургії та неврології зʼявилась система сучасного інтраопераційного і нейрофізіологічного моніторингу для проведення надскладних операцій на головному та спинному мозку.

Нейрохірургічна операція, при якій пацієнт залишається у свідомості й розмовляє з хірургом.

Просто на межі фантастики! Чи насправді фантастика?

- Ця система дозволяє нам під час операції, коли ми оперуємо пухлину головного мозку, моніторити функцію провідних шляхів, які відповідають за важливі функції – рух або мову прямо під час операції. Спеціальні датчики виявляють потенційну загрозу ураження функціонально важливих структур, тому нейрохірурги можуть своєчасно та в реальному часі коригувати хід операційного втручання - пояснює Андрій Смоланка. - Ми робимо операції на головному мозку з пробудженням, коли примушуємо пацієнта прокинутися посеред операції і команда фахівців оцінює його артикуляцію та здатність говорити, що забезпечує збереження функцій і мови під час видалення пухлин.


Фото авторки.

Тобто, увесь спектр втручань, який є у сучасній нейрохірургії, у нас виконується. Ми виконуємо втручання найвищої складності.

Як зазначають в ОКЦНН, більше 30% оперованих пацієнтів з приводу нейрохірургічної патології – з інших регіонів. Якщо говорити про таку складну патологію, як пухлина головного мозку - більше 50%.

Видалення пухлини без розтину черепа

Унікальний напрямок роботи центру нейрохірургії та неврології - це спільні оперативні втручання нейрохірургів із отоларингологами. Отоларингологи допомагають нейрохірургам без розтинів на голові виконувати складні нейрохірургічні операції на мозку.

- Доступ до новоутворень у головному мозку чи порожнині черепа більш безпечно виконувати через ніс або вухо, - пояснює нейрохірург. – Таким чином, отоларингологи виконують доступ для роботи нейрохірурга. Зокрема, на основі черепа, коли отоларинголог ендоскопом дістається місця операції через ніс. Далі - оперує нейрохірург. Після видалення патологічного утворення отоларинголог закриває доступ, щоби уникнути виникнення ускладнень.

Наразі, кажуть в центрі, невідомо про аналогічну практику в інших регіонах України.

Оперативні втручання з приводу епілепсії

Епілепсія – одна з поширених хвороб у світі. За статистикою, близько 1% людей мали хоча би раз у житті епілептичний напад.

- Є невелика група пацієнтів, яким ми могли би допомогти хірургічно, - розповідає очільник центру. - Але це потребує залучення великої кількості спеціалістів, великої командної роботи. І у нас ця команда створена, вже тривалий час у нашому центрі ми виконуємо такі втручання. Крім нашого центру, такі втручання виконуються тільки у Києві і у Львові дитячими нейрохірургами.

За словами Андрія Смоланки, при усіх нейрохірургічних невідкладних втручаннях пацієнтів з будь-якої лікарні Закарпаття доставляють до центру нейрохірургії та неврології в Ужгород.

- Йдеться про черепно-мозкову травму, хребетно-спинальну травму, інсульти, які потребують нейрохірургічної допомоги, - пояснює директор.

На планові втручання є черга, визнає він. Через велику кількість пацієнтів, що потребують операцій.

- Коли відкрили нові операційні, стало трохи краще, - зазначає Андрія Смоланка. - Раніше ми працювали у двох операційних, було важко, тому що вони працювали цілодобово.

На даний момент черга становить тиждень-два – не більше.


Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології відвідали завідувач відділення нейрорадіології госпітального центру Університету Лілля професор Жан-П’єр Пруво із колегами. Фото: Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології (Ужгород)

Як потрапити на планову операцію до ОКЦНН?

- Для цього потрібно мати лише скерування від сімейного лікаря, - пояснює директор. – До нас звертається чимало пацієнтів з інших регіонів України, ми лікуємо ВПО, що знайшли прихисток на Закарпатті. Зі скеруванням від сімейного лікаря уся допомога надається безкоштовно.


bottom of page